Laat geen geld liggen bij schade! Check de polisvoorwaarden.

Kun jij meteen zeggen welke schade er gedekt is met je schadeverzekeringen? De kans is klein. De polisvoorwaarden zijn niet het meest aantrekkelijke leesvoer. Toch heeft het zin. Wie rustig leest wat de dekking van elke verzekering is, laat bij schades namelijk minder geld liggen. 

De meeste Nederlanders blijken bij schade meteen hun verzekeraar in te schakelen, zonder precies te weten wat de verzekering dekt. Als het gaat om aansprakelijkheid is het verstandig om eerst zelf de polisvoorwaarden te checken. 

Opstal of aansprakelijkheid?

Stel, je kind schopt per ongeluk een bal door de ruit van vrienden. Jij biedt meteen aan om alles te regelen. Als eerste zorg je dat er een glasbedrijf komt voor een nieuwe ruit. Dan meld je de schade bij je aansprakelijkheidsverzekering. Jij denkt dat hiermee de kous af is. Maar dat is niet zo.

Een paar dagen later vertellen je vrienden dat zij van jouw aansprakelijkheidsverzekering bericht hebben gehad. Zij moeten de schademelden bij hun opstalverzekering. Hun verzekeraar betaalt dan de rekening voor de nieuwe ruit. Daarna verhaalt deze verzekeraar de schade op jouw aansprakelijkheidsverzekering. Zo is dat namelijk onder verzekeraars afgesproken.

Voorwaarden kennen is winst

De schade was sneller afgehandeld als je vrienden deze meteen bij de opstalverzekering hadden gemeld. Het kennen van de voorwaarden bespaart je dus tijd en frustratie. Maar het zorgt ook dat je geen geld gaat liggen. Vaak kun je namelijk meer schade claimen dan je denkt.

Schade claimen waar je niet aan denkt

Een voorbeeld. Je portemonnee met bankpassen en rijbewijs wordt in het buitenland gestolen. Je belt meteen je bank en laat je pas blokkeren. Ook doe je aangifte. Bij thuiskomst neem je contact op met je reisverzekering voor het vergoeden van de kosten voor een nieuwe portemonnee en rijbewijs.

Alles klopt in deze situatie. Maar heb je ook gedacht aan de nieuwe pasfoto’s voor je rijbewijs? Een aan de telefoonkosten die je gemaakt hebt om vanuit het buitenland met je bank en verzekeraar te bellen? Ook deze kosten kun je bij je verzekeraar declareren.

Juiste oorzaak melden

Stel, je doet een beroep op je all risk-autoverzekering omdat er krassen op je auto zitten. Jij denkt aan vandalisme en geeft dat door aan je verzekeraar. Je schade wordt netjes afgehandeld zonder dat je hier omkijken naar hebt. Niets aan de hand? Toch heeft het claimen van vandalismeschade gevolgen voor de premie van je autoverzekering. Je verliest je schadevrije jaren en daarmee korting.

Is het aannemelijk dat de krassen zijn ontstaan bij een poging tot inbreken, dan waren de gevolgen minder groot geweest. Bij de meeste verzekeraars betekent deze oorzaak geen terugval van premie. Dit kan je honderden euro’s op jaarbasis schelen. Dat geldt ook voor het verschil tussen vandalisme- en vuurwerkschade rond de jaarwisseling.

Het is begrijpelijk dat je op het moment dat je schade hebt niet meteen denkt aan het uitpluizen van je polisvoorwaarden. Toch loont het. Sluit je schadeverzekeringen bij ons af? Dan dienen wij de schadeclaim voor je in en verzorgen de afhandeling. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is en dat er geen zaken onvermeld blijven.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

VP Wonen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie