Vandalisme- of vuurwerkschade? Dat maakt nogal wat uit!

Schade door vuurwerk is op de meeste autoverzekeringen gedekt. Let wel goed op wat je precies als oorzaak opgeeft. Dan houd je de schadevrije jaren gewoon in je zak.

Je auto is verzekerd voor schades door brand en ontploffingen als je hem minstens beperkt casco verzekerd hebt. Heb je alleen een WA-verzekering op je auto, dan is er geen dekking voor schades ontstaan door vuurwerk. Allrisk doet wat de naam belooft: alle onvoorziene schades zijn gedekt.

Ontploffend vuurwerk

Is er een rotje afgegaan op je motorkap en heeft dat een putje veroorzaakt? Dan kun je de schade claimen zonder dat het gevolgen heeft voor de premie die je betaalt. Dat geldt voor alle verzekeraars. Als er een andere oorzaak is van de schade, bijvoorbeeld vandalisme, dan heeft dat gevolgen voor de dekking en voor je opgebouwde korting.

Vandalisme is alleen verzekerd met een allriskverzekering. Een beperkt-cascoverzekering vergoedt de schade niet. Claim je een vandalismeschade op je allriskverzekering en zijn de kosten niet te verhalen op de daders, dan verlies je schadevrije jaren en daarmee korting.

Het maakt dus nogal uit wat je aan je verzekeraar opgeeft als oorzaak van de schade. Hebben onbekende jongeren met opzet vuurwerk naar je auto gegooid, dan is de oorzaak van de schade nog steeds vuurwerk.

Veel meer autobranden in 2016

Brand is ook meeverzekerd op autoverzekeringen met een beperkt-cascodekking. Een toevoeging die steeds belangrijker wordt. Volgens het Verbond van Verzekeraars is het aantal autobranden dit jaar met 10 procent toegenomen. Dagelijks gaan er in Nederland 17 auto's in vlammen op. Het vaakst in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Pech voor andere auto's op parkeerplaats

Het kan gebeuren dat je ongelukkigerwijs je auto parkeerde naast een auto die in brand wordt gestoken. De kans is groot dat de hitte ook schade aan jouw auto veroorzaakt. Als je zelf geen branddekking op je autoverzekering hebt, dan heb je grote pech. Je kunt je schade namelijk niet verhalen op de eigenaar van de afgebrande auto. Hij is niet aansprakelijk voor jouw schade.

Alleen als de brandstichter gevonden wordt, of je kunt aantonen dat de brand is ontstaan door nalatigheid van de andere auto-eigenaar, heb je kans dat je de schade succesvol kunt verhalen.

Wil je dat voorkomen? Zorg dan dat je auto minstens beperkt casco verzekerd is. Behalve tegen brand- en ontploffingsschade is er ook dekking voor sterretjes en barsten in je ruit, aanrijdingen met dieren en bijvoorbeeld hagel. Een claim op een van deze oorzaken leidt nooit tot verlies van korting.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

VP Wonen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie