Benut je belastingvoordeel

De overheid biedt jou interessante mogelijkheden om fiscaal vriendelijk bij te sparen voor je pensioen. Hiertoe mag je sparen van je brutosalaris, ofwel: over je salaris waar nog geen belasting over betaald is. Die belasting betaal je overigens wel, maar pas ná je pensioen. En dan is die belasting fors lager.

Wat is je belastingvoordeel?
Over een salaris tot € 35.000 betaal je als gepensioneerde 19,20% belasting. Het fiscale voordeel is omgerekend 17,90% (37,10% - 19,20%). Anders gezegd: van elke € 100 inleg, betaalt de overheid € 17,90 mee.

Hoe benut je jouw belastingvoordeel?
Om in aanmerking te komen voor dit belastingvoordeel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste is dat je pensioengeld op een geblokkeerde spaarrekening staat. Die spaarrekening wordt pas beschikbaar als je met pensioen gaat.

Let op
Mocht de pensioenleeftijd onverwacht nog verder stijgen, dan heeft dit tot gevolg dat jouw pensioengeld pas later beschikbaar komt. Stop je met werken voordat je de AOW-leeftijd bereikt hebt, dan betekent dat niet dat het gespaarde geld al vrij komt.

Sparen zonder belastingvoordeel?
Je kunt er ook voor kiezen het belastingvoordeel links te laten liggen. Het voordeel daarvan is dat je jouw spaargeld kunt benutten wanneer je het maar wilt. Dus ook wanneer je vijf jaar vóór je pensioenleeftijd al een sabbatical wilt nemen.

Meer weten over de mogelijkheden voor jouw pensioen? Neem via onderstaand formulier contact met ons op!

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

VP Wonen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie