Ciara raast door. Stormschade aan je woning?

Ciara trapt het stormseizoen in Nederland af. Met een 10 aan gemeten windkracht laat de storm een stevige handtekening achter. Compleet ontwortelde bomen, omgewaaide hekken en rondvliegende dakpannen zorgen voor veel schade. Heeft jouw woning stormschade opgelopen of herken je jouw tuin niet meer terug? Let op deze zaken als je contact opneemt met je inboedel en opstalverzekeraar.

Verzekeraars maken bij stormschade aan je woning onderscheid in een:

  • Opstalverzekering
    Hierbij gaat het om schade aan de woning zelf en aan onderdelen die je niet zomaar kunt verplaatsen. Deze zaken zitten nagelvast, zoals verzekeraars dat noemen. Denk aan onder andere rolluiken en dakpannen.

  • Inboedelverzekering
    Schade aan verplaatsbare spullen valt onder de inboedelverzekering. Bepalend is waar de spullen staan. Zet je een plant in een losstaande pot in de tuin? In dat geval valt deze onder de inboedel. Is dezelfde plant onderdeel van een gemetselde bloembak, klop dan bij je opstalverzekeraar aan. Overigens kan beplanting een uitsluiting zijn op de dekking.


Stormschade aan schutting

Veel schuttingen houden zich niet staande bij de gemiddelde storm. Toch is het een vast onderdeel dat onder de opstalverzekering valt. Deel je de schutting op de erfgrens met de buren? In die situatie geldt de helft van de schade als uitgangspunt bij het bepalen van een schadevergoeding. Voor de andere helft dient je buurman zijn opstalverzekeraar te benaderen. Overleg vooraf met de buren, zodat je het herstel gezamenlijk kunt aanpakken.

Dekking vervolg- en indirecte schade
Schade aan jouw huis kan ook door derden veroorzaakt worden, zoals de dakpan die bij de buren van het dak waait. Verzekeraars bieden over het algemeen ook dekking tegen deze indirecte schade. Er kan ook sprake zijn van vervolgschade. Stel een vliegende dakpan veroorzaakt een gat in jouw dak, waardoor lekkage en bijbehorende schade ontstaat. Voor deze vervolgschade kun je ook een beroep doen op je opstalverzekeraar.

Verschil koop- en huurwoning
Als eigenaar van een koopwoning ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een inboedel- en opstalverzekering. Huurders hoeven zelf geen opstalverzekering te nemen, dat is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Uiteraard wil de verhuurder niet opdraaien voor schade aan de spullen in een verhuurde woning. Een inboedelverzekering is dan ook eigen keus.

Geen vergoeding bij gebrekkig onderhoud
Verzekeraars honoreren niet iedere schadeclaim. Ramen of deuren die tijdens een storm openstaan zijn in ieder geval reden voor het afwijzen van je schadeclaim. Ook gebrekkig onderhoud kan een probleem zijn. Constateert de verzekeraar dat de dakpannen al vrij los op je dak lagen voordat de storm ze er vanaf blies? Ook deze constatering kan reden zijn om niet uit te keren.

Iedere storm een naam
Sinds september vorig jaar krijgt iedere storm een naam. Voorwaarde is dat het KNMI er code oranje of rood voor uitgeeft. Een van de redenen voor de naamgeving is bewustwording bij mensen. Blijkbaar zijn we voorzichtiger en ondernemen we eerder actie als er een naam aan de storm geplakt wordt. De naam van een storm kan overigens nooit beginnen met de letters Q, U, X, Y en Z. Meer over de namen lees je op deze pagina van de KNMI-site.

Heb je stormschade in of rond je huis? Wacht niet te lang met het melden bij je verzekeraar en stuur zo veel mogelijk informatie mee, inclusief duidelijke foto’s. Is de wind deze keer jouw huis voorbij gegaan? Zeker is dat Ciara niet de laatste storm was. Wist je dat sommige maatregelen die stormschade voorkomen ook onder de dekking vallen? Meer daarover lees je in dit eerdere artikel.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

VP Wonen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie