De verzekeringskaart: goede hulp bij het kiezen van een verzekering?

De maandelijkse premie is met afstand het belangrijkste criterium waarop mensen een verzekering kiezen. Wat je voor dat geld terugkrijgt, de dekking, volgt op gepaste afstand. Om het vergelijken van dekking en voorwaarden meer gewicht te geven, bestaat sinds dit jaar de verzekeringskaart. Een overzicht met eenvoudige iconen die je snel vertellen wat je afsluit. Maar werkt het?

Inboedelverzekeringen, autoverzekeringen, reisverzekeringen; op internet koop je ze net zo makkelijk als een pak melk in de supermarkt. Maar wat zit er eigenlijk in die verpakking? Consumenten kunnen het amper vertellen. Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat veel mensen pas op onderzoek uit gaan op het moment dat ze werkelijk schade hebben.

'Waar liggen die voorwaarden toch?'

Of een verzekeraar de schade vergoedt, moet dan blijken uit een telefoontje met de maatschappij  (59%) of via een speurtocht op de website van de verzekeraar (41%). Slechts 28% slaat zelf de polisvoorwaarden open. 

De kennis over de verzekering die mensen hebben, laat dus te wensen over. De brancheorganisatie van verzekeraars ontwikkelde daarom de verzekeringskaart.

Op deze kaart staan afbeeldingen die uitleggen wat de verzekering dekt. Deze icoontjes zijn bij alle verzekeraars hetzelfde, om het vergelijken eenvoudiger te maken. Achter de afbeelding staat een korte uitleg wat je mag verwachten van de dekking. Simpel toch? Het is een stap in de goede richting, maar wel één met kanttekeningen.

Waar schort het aan?

Deze uitgestoken hand is het symbool voor de diefstaldekking in autoverzekeringen. De bijbehorende tekst luidt: 'Schade door (een poging tot) inbraak in uw auto is verzekerd.' Duidelijk. Aansluitend staat nog een i, voor meer informatie. Als je er op klikt, komt er een voorwaarde bij. 'Spullen die in uw auto liggen, zijn niet verzekerd. Hiervoor moet u een inboedelverzekering afsluiten.'


Deze toevoeging maakt duidelijk waarom ook de verzekeringskaart niet heilig is. Want waarom zou je alleen deze uitsluiting vermelden? Als een accessoire van de auto gestolen wordt, heb je weer niks aan je inboedelverzekering. En wat als er wel inboedel weg is, maar er is verder geen braakschade? Je vindt het niet op de kaart, maar wel in de polismap.

Beperkt en selectief

De extra voorwaarden die de kaart vermeldt, zijn beperkt en selectief. Zou je de kaart completer maken, dan benader je langzaam de aloude polisvoorwaarden. Houd je het juist beknopter, dan verliest de kaart z'n functie. De verzekeringskaart is dus geschikt voor mensen die wel willen weten wat ze afsluiten, maar daarvoor niet in de voorwaarden kijken.

De beste manier om een verzekering op kwaliteit te vergelijken, blijft gewoon via de voorwaarden. Bedenk wat voor jou de belangrijkste reden is om de verzekering te sluiten en kijk hoe verzekeraars met die dekking omgaan. Kom je er niet uit, of heb je geen tijd om een goede vergelijking te maken? Wij kunnen je helpen om voor jou de beste keuze te maken.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

VP Wonen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie